top of page

Mirant el cel

A la sessió del Taller d'Història de Sarrià del dijous 21 d'abril, es va parlar, entre altres temes, de la plantilla dels Ferrocarrils de Sarrià, a les primeres dècades del segle XX, i és va fer la projecció de la presentació: Mirant el cel, des de Sarrià i Sant Gervasi. La ciència a principis del segle XX, amb Carles Romaní i Jesús Mestre.


També és va parlar del programa de Memòria Històrica de Sarrià-Sant Gervasi, que està preparant una exposició sobre tipologies d'habitatges, amb perspectiva històrica, al districte. Està previst inaugurar l'exposició el dimecres 1 de juny, al vestíbul de la Casa Orlandai.


Amadeu Blanch ha buidat un llistat de 1.658 fitxes del personal dels Ferrocarrils de Sarrià en actiu el 1927 (en total formaven una plantilla de 533 persones), però que també proporciona informació sobre “cessats” (en total 1.064 persones), i 43 “fallecidos”. Hi ha 19 fitxes sense descripció. Disposem, doncs, d’una gran base de dades, de 1.658 fitxes, amb informació sobre:

- noms dels treballadors

- any de naixement

- població, província i any d’origen

- data d’incorporació, amb jornal i feina

- jornal el 1927, o situació: cessats o morts

- feina actual

- nom dels pares


Finalment s'ha passat la presentació Mirant el cel, des de Sarrià i Sant Gervasi. La ciència a principis del segle XX, amb Carles Romaní i Jesús Mestre. S'anomena diverses entitats científiques que estaven a Sarrià i Sant Gervasi, com l'Institut Químic de Sarrià, o l'Observatori Astronòmic Fabra, a Collserola.


Podeu recuperar la presentació aquí


Construcció de l'Observatori Fabra. La Ilustració Catalana, 10 d'abril de 1904

45 views0 comments
bottom of page