top of page

Les rosetes de Sarrià

La sessió del 20 d'octubre de 2022 del Taller d'Història de Sarrià es va dedicar sobretot a l'inventari de les rosetes de Sarrià, fet per Amadeu Blanch i Víctor Canosa. També es va parlar de diverses informacions de caràcter general, com sobre la Taula Ciutadana de Patrimoni de Barcelona.


Es va informar de la reunió de la Taula de Memòria de Sarrià - Sant Gervasi. La Taula ha d’anar assumint competència sobre propostes i modificacions del Nomenclàtor del districte, i sobre situació de les plaques o faristols de Memòria per situar a l’espai públic.


Sobre la reunió del 19 d'octubre de la Taula Ciutadana de Patrimoni de Barcelona. Com ja havia passat a la sessió plenària de la Taula Ciutadana de Patrimoni, no s'havia explicat prèviament la metodologia de treball i, tot i la introducció es va dir que la intenció era plantejar temàtiques que es poguessin compartir per diversos o tots els districtes per poder-los presentar a la sessió plenària, els assistents van tendir a explicar les seves

batalletes com a entitat o iniciativa personal.


Com a representant del Taller, vaig exposar les feines d'inventari patrimonial del barri que

estem fent des de fa diversos anys: esgrafiats; portes, finestres i altres elements de fusta o ferro destacats; fornícules o capelletes, rajoles amb sants o verges, i altres representacions religioses a les façanes; i les rosetes (tot seguit en parlarem). A mitjan novembre segurament hi haurà una altra reunió del grup de treball Patrimoni i Territori, de la Taula Ciutadana.


Finalment, vam presentar l'Inventari de les rosetes de línia aèria de tramvia a Sarrià, que han preparat Amadeu Blanch i Víctor Canosa. En aquest inventari s'ha fitxat uns 80 edificis on es conserven un total de 97 rosetes. Difícilment augmentaran aquests singulars elements ornamentals, només poden anar desapareixent si no hi ha un millor coneixement de què són i una adequada protecció.


Podeu recuperar la presentació de la sessió aquí.




El 66 a Pedró de la Creu. A la dreta, la roseta de la façana de la pastisseria Foix, que sostenia la catenària del tramvia. Fotografia proporcionada per Amadeu Blanch

bottom of page