top of page

La memòria històrica de Joan Font

A la sessió del Taller d'Història del 19 d'octubre es va parlar, entre altres temes, de la recerca de Joan Font per recuperar la memòria històrica de la seva família, i dels Vall Freixas, una família característica de Sarrià.


Joan Font, amb el suport de Jordi Bigues, va explicar la recerca de diversos familiars, concretament els germans Fèlix, Àngel i Ricard Catalán, originaris del País Valencià, que a principis del segle XX la família s'havia instal·lat a Sarrià, concreta al Peu del Funicular. El 1936 es van incorporar al front de guerra i a partir d'aquí la seva traça es va perdent. La consulta d'expedients dels Consells de Guerra que hi ha a l'Arxiu Militar a Capitania, ha permès trobar informació vinculada amb aquests germans, parents de Joan Font.


Carles Romaní ha refet l'arbre genealògic de la família Vall Freixas, que a principis del segle XX hi havia membres que eren mestre d'obres, paleta, escultor o maquinista dels ferrocarrils de Sarrià. D'alguna manera, una família molt vinculada amb activitats molt freqüents a la vila en aquell període. Romaní es va centrar especialment en Mateu Vall Freixas (1866-1962), escultor i tallista imatger de cert renom. Vivia, com altres germans, al carrer Estrella, avui Trinquet, com Jaume (1859-1926), el patriarca de la família i mestre d'obres.


Altres temes que es van tractar van ser la participació del Taller a la IV Jornada de recerca dels barris de Barcelona; la publicació del llibre Arquitectura a Sant Gervasi, Sarrià i Vallvidrera, editat per El Jardí; i finalment es va fer un recordatori dels 150 anys dels Fets de Sarrià (gener de 2024).


Podeu descarregar-vos el pdf que es va passar a la sessió.


Façana d’edifici. Dibuix d’estudi o projecte, de Jaume Vall Xatart. Imatge cedida per Vicenç

Bonastre

bottom of page