top of page

L'epidèmia de grip de 1918

A la sessió del Taller d'Història del 18 de gener de 2024 es va parlar, entre altres temes, de l'epidèmia de grip de 1918 a Sarrià, amb Oriol Ramis i Elena Guardiola, i de la Casa Grases al capdamunt del carrer Major de Sarrià, i sobretot de l'autoria de les seves conegudes i misterioses pintures murals, amb Carles Romaní.


Oriol Ramis, amb la presència i col·laboració d'Elena Guardiola, van presentar l'estudi que han fet sobre l'epidèmia de grip de 1918, qua va causar una gran mortaldat arreu del món, centrant l'anàlisi a la vila de Sarrià amb comparacions amb Barcelona, Catalunya, Espanya, etc. L'estudi, molt ben documentat a partir de la informació que es conserva a l'Arxiu de Sarrià, mostre els principals pics de l'epidèmia, sobretot al segon semestre del 1918, coincident amb Barcelona. S'analitza detalladament les mesures higièniques i sanitàries que es van prendre a Sarrià, que llavors comptava com a alcalde en Rafael Batlle, un metge molt popular a la vila.


En Carles Romaní va presentar una minuciosa recerca sobre les pintures murals de Can Grases, que algunes fons atribuïen a Francesc Pla, El Vigatà, i és dataven a l'entorn de 1793. Romaní va descartar aquesta atribució, ja que a partir de la història de la casa i els seus propietaris s'evidencien que les pintures han de ser de finals del segle XIX, quan era propietat de Bonaventura Grases i, el 1888, va encarregar a Josep Arnau Piera, mestre d'obres sarrianenc, la reforma i ampliació de l'edifici. Grases, advocat de renom, també era un important col·leccionista d'art. Així, les pintures murals es van d'haver fet després de les obres de 1888, i no es coneix l'autor que va reproduir uns temes de caràcter mitológic que també havien pintat Pere Pau Montaña o Francesc Pla.


Podeu descarregar-vos la presentació en pdf de la darrera sessió aquí





Saló de Can Grases, amb les pintures murals, el 1916. Arxiu Mas. IAAH

bottom of page