top of page

Escriptors al carrer Jaume Piquet

A la sessió del Taller d'Història del 18 d'abril de 2024 es va parlar, entre altres temes, de, periodista del fons de fotografies que Emili Pons ha cedit a l'Associació Veïnal de Sarrià i dels escriptors que van viure al carrer Llibertat o Jaume Piquet.


Es va fer un debat sobre el nom de la futura biblioteca del barri, ara en la fase final d'obres. Es van valorar diverses opcions, però de manera majoritària els tertulians del Taller d'Història vam coincidir que el nom més adient seria el de "Biblioteca de Sarrià - J.V. Foix".


També es va informar sobre la salvació d'una "roseta" al carrer Bonaplata 35, en una casa que estava restaurant la façana i no sabien a què responia aquesta peça metàl·lica que hi havia a la façana. La propietària de la casa, en conèixer el seu ús com a punt de suport dels cables de la catenària dels tramvies, va mantenir i restaurar la roseta.


Jesús Mestre va presentar part de les fotografies que Emili Pons, arquitecte i veí de Sarrià, ha cedit a l’Associació Veïnal de Sarrià. Aquest fons comprèn 74 fotografies, algunes de caràcter costumista dels anys setanta i una col·lecció temàtica sobres les obres de l’ampliació de la Via Augusta entre 1972 i 1976, amb alguns plànols i maquetes.

Són les que es van presentar a la sessió d'abril, amb nombrosos comentaris dels assistents que havien vist en viu aquestes obres.


Finalment, en Carles Romaní, com ens té acostumats, va fer una presentació molt interessant i dinàmica, molt adient per uns dies abans de Sant Jordi, amb el títol: Isabel II, Llibertat o Jaume Piquet: el carrer de les lletres. A part d'haver-hi l'habitatge del dramaturg i empresari teatral Jaume Piquet (1839-1896), en aquest carrer hi va viure llargues temporades José Zorrilla (1817-1893), autor de Don Juan Tenorio, concretament a la casa del seu amic Manuel de Mata que tenia entre la casa Galvé (avui Casa Orlandai) i Can Canet de la Vila, coneguda la "Casa dels Nens". Mata (1850-1909 o 1914), d'ofici advocat, era molt aficionat a les lletres i va escriure poesia i teatre. També va viure algunes temporades Emilia Serrano Garcia (1833-1923), coneguda com a "Baronesa Wilson", un personatge inclassificable i de biografia excepcional: traductora poliglota, periodista, historiadora, autora teatral i poeta, editora... i sobretot viatgera. La "Baronesa" era amiga d'un altra il·lustre resident, el periodista Carles Jordana. Finalment, es va esmentar a Joaquim Guasch i Ribera (1847-1923), arqueòleg, poeta i articulista, que va viure en una torre que hi havia al final de Jaume Piquet, davant la casa Galve. Carles Romaní proposa la hipòtesi (poc rigorosa) que totes aquestes persones de lletres haguessin coincidit en una festa literària, naturalment al carrer de la Llibertat, cap al 1885: tots ells eren veïns!


Podeu consultar el pdf de la sessió en aquest enllaç




Dibuix de la casa de Jaume Piquet, al carrer Major de Sarrià cantonada amb Jaume Piquet, el 1904. Autor: Francesc Jové Calbó

Yorumlar


bottom of page