top of page

Els llauners de Sarrià

A la sessió del Taller d'Història del 18 de maig es va parlar, entre altres temes, dels llauners de barri i de la caserna Voroixilov durant la guerra civil, amb noves aportacions de Jordi Bigues sobre aquest darrer tema.


La sessió va començar amb informacions puntuals sobre les "llambordes de memòria", la IV Jornada de recerca històrica dels barris que està previst de celebrar el dissabte 30 de setembre al Born Centre de Cultura i Memòria, i finalment sobre el retorn puntual a la circulació del Tren Granota, en uns diumenges de maig i juny. També es va informar de l'estat de les feines del projecte "el personal dels ferrocarrils".


Es va entrar més a fons en el tema dels llauners, un ofici vinculat amb el plomer, el lampista i el llanterner, que van tenir un paper important entre finals del segle XIX i principis del XX, quan es van començar a fer les xarxes d'aprovisionament d'aigua i les instal·lacions elèctriques. El coneixement de la tècnica de la soldadura va ser essencial pel desenvolupament de l'ofici. A Sarrià hi havia diversos tallers de llauners o lampistes (fins a 9, segons la contribució de 1921), entre els quals hi havia el taller de Francesc Vergés, al carrer Major 16 (avui 89). La família Vergés conserva documentació, fotografies i fins i tot eines de l'antic taller. En van portar una mostra al Taller d'Història de maig. És un material valuós que estaria molt bé de poder conservar en condicions.


El darrer tema del Taller va ser entorn de la caserna Voroixilov que, durant la guerra civil, es va situar a la finca i els edificis del Sagrat Cor de Sarrià. Aquesta caserna la va gestionar el PSUC i formava part d'un eix d'equipaments comunistes que es van situar des de Pedralbes fins a l'avinguda del Tibidabo, seguint el passeig de la Reina Elisenda, la Bonanova i Sant Gervasi. Jordi Bigues va exposar les darreres informacions referents a uns cadàvers que fa uns anys es van trobar al torrent de les Monges, a tocar del Sagrat Cor, i que molt probablement són militars ajusticiats per membres de la caserna.


Podeu descarregar des d'aquí la presentació que es va projectar a la sessió.



Llauners de Sarrià del taller de la família Vergés, cap el 1900. Fons Francesc Vergés



bottom of page