top of page

El tren de Sarrià

A la sessió del Taller d'Història del 21 de setembre es va parlar, entre altres temes, de la presentació que el Taller d'Història ha preparat per a les IV Jornada de recerca històrica dels barris de Barcelona, de Ramon Martí Solanich, i de l'Escola Popular de Guerra.


La sessió va començar amb un estat de la qüestió referent a "El personal dels ferrocarrils de Sarrià", amb la feina que s'ha fet al llarg de l'estiu, sobretot per part de l'Amadeu Blanch, en Carles Romaní i en Jesús Mestre. Això ha permès preparar una presentació per portar a les IV Jornada de recerca històrica dels barris de Barcelona, a les que s'havia convidat a participar en el Taller d'Història de Sarrià. Aquesta presentació (que podeu veure en el pdf adjunt), permet veure com va evolucionant aquest projecte.


En Carles Romaní ha exposat la biografia de Ramon Martí Solanich, persona molt vinculada a les belles arts i considerat una crònica de Sarrià i Pedralbes. Martí Solanich, alt càrrec de la Junta Provincial de Museus, va tenir un paper important en la cessió del retaule de la vida de Sant Vicenç, de Jaume Huguet, al Museu Nacional d'Art de Catalunya.


Finalment, Jordi Bigues ha parlat de l'Escola Popular de Guerra, arran d'un llibre que s'ha publicar a finals de 2021, obra de Josep Maria Solé i Sabaté i Joan Villarroya. L'obra, L'Escola Popular de Guerra de la Generalitat de Catalunya, és un treball exhaustiu sobre aquesta escola que, entre 1936 i 1939, es va ubicar a les Escoles Pies de Sarrià. I es parla molt de Sarrià durant la Guerra Civil, cosa que la fa especialment interessant per la història del barri.


A l'Escola Popular de Guerra hi van ser moltes persones que després serien figures destacades del món cultural i polític, com Joan Sales, l'autor d'Incerta glòria; Raimon Galí, amb qui Sales impulsaria els Quaderns d'exili; l'escriptor Joaquim Amat-Piniella, que en acabat patiria els camps nazis i els mostraria a la novel·la K.L. Reich; el filòleg Santiago Pey; o el militant comunista Josep Serradell, conegut com a Roman. Però si els qui n'han deixat més testimoni han estat figures del nacionalisme radical, especialment Sales, la majoria dels oficials provenia dels sindicats i el món cenetista.


Podeu descarregar des d'aquí la presentació que es va projectar a la sessió.



Arxiu del FGC




bottom of page