top of page

El "Petit Vaticà"

El dijous 20 de gener va haver-hi la primera sessió del Taller d'Història de 2022, dedicat a una presentació sobre la influència de l'església al Sarrià de fa cent anys, i altres temes d'actualitat, sobretot l'informe sobre els cadàvers del torrent de les Monges.


Vam fer una mica de repàs de les darreres notícies, com la xerrada al Teatre de Sarrià el 30 de desembre, on vam presentar el llibre Sarrià 1921. Va anar molt bé. També vam recordar la festivitat de Sant Vicenç i del Rosari Pastoril. Finalment, vam parlar del sepulcre de Ròmia, a l'església de Pedralbes, on la seva recent restauració ha permès trobar tres petxines en el seu vestit.


Seguidament es va votar les tres propostes de logos i es va escollir el logo que té forma de llibre, dissenyada per Jordi Guillamet. També vam parlar del canal d'Instagram del Taller d'Història que s'ha penjat a les xarxes socials aquest mes de desembre, i que per ara no té massa moviment.


En Jordi Bigues en va fer un resum de l'informe que ha fet del treball del Servei d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, sobre els quatre executats de la riera de les Monges i la caserna Voroixílov. Fa un parell d'anys es va fer aquesta excavació arqueològica i ara s'han presentat els resultats de la intervenció. A El Jardí de Sant Gervasi i Sarrià, número 81, pàgina 25, de febrer de 2022, hi ha un article d'en Jordi que explica els detalls .


Finalment és va fer la presentació sobre el "petit Vaticà", que ja s'havia presentat al Teatre de Sarrià. A la informació proporcionada pel Padró d'habitants de 1916, s'hi ha afegit la documentació de l'Elenc de 1921, que es conserva a l'Arxiu del Bisbat de Barcelona.


Aquí podeu veure o descarregar la presentació corresponent a aquesta sessió.




Fossa del torrent de les Monges amb el cadàver d'un dels indivídus , amb un forat de bala al crani ben visible. ©ATICS. Generalitat de Catalunya


bottom of page