top of page

El Centenari de l'Agregació de Sarrià a Barcelona i el Fons fotogràfic Serrahima

La sessió del 19 de novembre de 2020 del Taller d'Història de Sarrià, la primera íntegrament digital a causa de la pandèmia del covid-19, va estar dedicada al fons fotogràfic de la família Serrahima, una important nissaga que s'establí a Sarrià a principis del segle XX. Josep Serrahima i Maria Vilanova (companya d'Ernest Serrahima) han confiat el fons al Taller d'Història de Sarrià que està gestionant la seva cessió a Arxius de Barcelona.


També es va parlar del Centenari de l'Agregació de Sarrià a Barcelona, arran d'una Mesura de Govern de l'Ajuntament de Barcelona, districte de Sarrià-Sant Gervasi, publicada el 22 d'octubre d'enguany. Segons aquesta Mesura, es vol "vol commemorar aquell moment de fa cent anys per la seva gran rellevància històrica, alhora que es posa en relleu l'evolució de l'antiga Vila de Sarrià fins a l'actual barri (part del districte i de la ciutat) i les implicacions d'aquesta evolució en tres aspectes bàsics: l'urbanístic i arquitectònic, el social i cultural, i el referent al model de governança".


L'11 de novembre es va convocar una reunió telemàtica on es va convidar al Taller d'Història i altres entitats del barri (Centre de Sarrià, Els Blaus, AV, etc.). També hi eren presents els representants dels partits polítics, tècnics del districte, l'arxiver en cap de Barcelona, el director del Museu d'Història de la Ciutat, representants de FGC, etc. Vaig informar que: "des del Taller d'Història s'està buidant el padró d'habitants de 1916 per crear una radiografia de com era Sarrià demogràficament en aquell moment. La seva voluntat és continuar treballant en aquesta línia de recerca conjuntament amb l'Arxiu Municipal del Districte. Podria ser un material d'interès per a una possible exposició sobre el Centenari" (de l'Acta de la reunió).


Es va decidir fer tres comissions (la urbanística i arquitectònica; la social i cultural; i la referent al model de governança), per anar preparant els diversos actes que es volen fer a partir del novembre del 2020, comissions on cal que el Taller d'Història hi estigui present. També s'està buscant idees per la realització del logo representatiu de la commemoració; la imatge de la petxina, com a escut de l'antic municipi, sembla que opcions.


S'ha convocat una segona reunió pel dia 2 de desembre, a les 18 h, que segurament també serà telemàtica, on se suposa es constituiran aquestes comissions.


S'adjunta, aquí, la presentació que vam fer a la sessió. També hi ha una gravació a YouTube


19-11-20 Fons Serrahima
.pdf
Download PDF • 4.03MB

Atletes del Junior FC, club fundat a Sarrià pels germans Maurici i Joan Serrahima, i altres amics, l'any 1924.

bottom of page