top of page

El castell de l'Oreneta i el logo del Taller d'Història

El dijous 16 de desembre va haver-hi la darrera sessió del Taller d'Història de 2021, dedicat sobretot al Parc i castell de l'Oreneta. Abans, però, es va parlar de les propostes de logos que han arribat al Taller, i del nou canal d'Instagram, que s'ha penjat a les xarxes socials aquest mes de desembre.


Referent al logotip, es van recollir les propostes de Jordi Guillamón, Guillem Latorre i Jaume Nebot. Després d'un debat on tothom dels presents a la sessió va poder expressar la seva opinió, es va decidir reduir el futur logo a tres propostes de Jordi Guillamón, que podeu veure al final del post. A la propera sessió del Taller s'escollirà el logo definitiu.


La major part del Taller es va dedicar a una visió històrica de la finca del Castell de l'Oreneta, que ha donat peu a l'actual Parc del Castell de l'Oreneta. En l'actualitat, Parc i Jardins i l'Ajuntament de Barcelona, districte de Sarrià-Sant Gervasi està a punt de fer unes intervencions al parc que inclou la consolidació de diversos camins, que ha general el rebuig de grups ecologistes de Sarrià i de Barcelona. Inicialment, la xerrada comprenia també la intervenció de Nico Sant, que finalment no va poder venir, i va quedar reduïda a les intervencions de Carles Romaní i Jordi Bigues.


Carles Romaní va fer una completa exposició de la història de la finca i de la construcció del Castell de l'Oreneta i els seus usos. Recollim la seva presentació en el pdf que adjuntem. A continuació, Jordi Bigues va parlar de l'ocupació i usos del Castell en temps de la Guerra incivil, i els anys posteriors, quan diversos incendis el van portar al seu enrunament. La documentació aportada per Romaní permet identificar l'ús de moltes parts de l'edifici avui en runa, cosa que podria permetre alguna reconstrucció. Encara queden alguns murs de pedra seca, actualment també en una situació de conservació molt precària.


Es va recordar que el dijous 30 de desembre el Taller d'Història de Sarrià farà una xerrada i projecció de fotos històriques al Teatre de Sarrià, centrada en el llibre Sarrià 1921 (entrada gratuïta). Hi ha més informació a les notícies d'aquesta mateixa web.


Les sessions del Taller d'Història del primer trimestre de 2022 seran els dijous 20 de gener, 17 de febrer i 17 de març, a les 17 h, a la sala Sant Gervasi de Cassoles de Casa Orlandai. A més, el dia 23 de març, a les 19 h, hi haurà una xerrada de tancament del centenari, també a la Casa Orlandai.


Podeu descarregar-vos la presentació de la sessió aquí


El castell de l'Oreneta a principis del segle XX. Fons Família Romaní



bottom of page