top of page

Artistes i artesans de sarrià

El dijous 17 de febrer va haver-hi sessió del Taller d'Història, dedicat a una presentació a diversos temes d'actualitat, entre altres els refugiats a Sarrià i Sant Gervasi durant la Guerra Civil, i la feina que està fent Carles Romaní sobre artistes i artesans de Sarrià a principis del segle XX.


A la sessió també es va parlar d'altres, com els actes que es continuen fent entorn del projecte Sarrià 1921 i que aquest mes de març tindran un acte de valoració i cloenda. Serà el dimecres 23, a les 19 h, a la Casa Orlandai, obert a tothom que vulgui venir.


Altres temes van ser l'acte sobre el Sarrià de 1921 que es va fer al districte de Sarrià-Sant Gervasi, amb parlaments de l'historiador Jordi Casassas, Carles Puigferrat comissari de l'exposició del MUHBA, Joan Roca director del Museu d'Història de la ciutat i el regidor Albert Batlle. L'acte es va centrar en el context internacional i estatal de l'annexió de Sarrià a Barcelona. Es pot seguir a internet en aquest enllaç.


També vam parlar del programa "Memòria de les lluites per l'habitatge"; hi havia prevista una reunió pel dia 9 de març, que no es va arribar a fer. Es va donar notícia de la publicació del llibre de Joaquim Monclús, sobre Carles Emili Montañès, publicat recentment. Vam pensar que podria ser interessant fer una presentació a Sarrià, organitzada pel Taller d'Història.


Un altre tema va ser la recent descoberta d'uns frescos d'estil noucentista de Darius Vilàs, de cap al 1920, a les façanes interiors de l'edifici on actualment hi ha el consolat dels Estats Units. Aquest edifici havia estat la casa de les senyores Godó, i posteriorment va ser propietat de la Creu Roja, quan segurament es va decidir protegir els frescos amb uns plafons de fusta. La casa veïna, també propietat de la família Godó, va ser un dels molts centres de refugiats durant la Guerra Civil que va haver-hi a la zona de Sarrià i Sant Gervasi, la més protegida contra els bombardeigs de l'exèrcit franquista. Maria Ojuel està fent un treball sobre el tema i ha proporcionat nova informació d'aquests centres.


Finalment, en Carles Romaní presentà el projecte en què està treballant, sobre artistes i artesans que van viure a Sarrià durant les primeres dècades del segle XX. També va demanar col·laboració als membres del Taller d'Història.


Aquí podeu veure o descarregar la presentació corresponent a aquesta sessió.



Distribució de menjar a la casa de refugiats Lina Òdena, al carrer Ganduxer amb Vallmajor, el 1937. Arxius de l'Ajut de Suïssa

bottom of page