top of page

Artistes de Sarrià

A la sessió del Taller d'Història de Sarrià del dijous 22 de setembre es va parlar, entre altres temes, de la previsió de temes a tractar al llarg del curs 2022-23, com ara els 150 anys dels Fets de Sarrià, i la presentació sobre el llibre dels artistes del barri de principis de segle, que està preparant Carles Romaní. També es va tractar la Taula de Memòria de Sarrià-Sant Gervasi i, especialment, sobre les plaques que es decideixin a situar a l'espai públic.


Sobre les prioritats del Taller d'Història pel curs 2022-23, hi ha la de seguir amb l'anàlisi de la plantilla dels ferrocarrils de Sarrià, en principi fins al 1927, però es podrà continuar fins a la postguerra. També s'ha de continuar reunint informació sobre el patrimoni històric de Sarrià, en part seguint les indicacions de la Taula Ciutadana de Patrimoni, de Barcelona. Igualment, es va plantejar la possibilitat d'editar un llibre a final de curs, amb les principals aportacions que s'hagin recollit.


Un dels temes que caldria plantejar de treballar és vinculat al 150 aniversari dels Fets de Sarrià, el 1874, que van posar fi a la 1a República espanyola. El gener de 2024 serà aquest aniversari i seria interessant trobar nova informació sobre aquests esdeveniments que van tenir ressò a la premsa de l'època, però que són poc coneguts. Els republicans que van morir en aquests fets van ser considerats màrtirs i cada 1 de febrer s'hi feia un homenatge al Cementiri de Sarrià, on se'ls va enterrar.


Finalment, Carles Romaní va projectar una presentació relacionada amb el llibre que està preparant sobre artesans i artistes de Sarrià el 1900. En aquesta sessió, es va centrar sobretot en Marià Suñé i Simorra, pintor, il·lustrador i fotògraf que vivia i tenia l'estudi de fotografia a la plaça Sarrià; i en Pacià Ros i Bosch, dibuixant i il·lustrador, col·laborador habitual en les principals revistes il·lustrades de l'època. Segurament va viure al carrer de Santa Magdalena Sofia i va ser un convençut partidari del carlisme.


Adjuntem aquí el pdf de la presentació de la sessió.


Homenatge davant la tomba del polític republicà Joan Martí i Torres, conegut com el Xic de les Barraquetes, al Cementiri de Sarrià, l’1 de febrer de 1937. Foto Brangulí / Europeana-Generalitat de Catalunya

bottom of page