top of page

150 anys de la Batalla de Sarrià (1874-2024)

Updated: Jan 13

L'11 i el 12 de gener de 1874 Sarrià va ser l'escenari d'una batalla decisiva entre forces republicanes dirigides per Joan Martí i Torres, el Xic de la Barraqueta, i l'exèrcit espanyol comandat pel capità general de Catalunya Arsenio Martínez-Campos. La derrota republicana va suposar la fi efectiva de la Primera República Espanyola.


A l'enfrontament va haver-hi nombroses baixes, sobretot al costat republicà, i aquests es van convertir "en màrtirs de la República". Arran d'aquests fets, cada 11 de gener se celebrava una concentració o manifestació republicana al Cementiri de Sarrià.


Els historiadors Jesús Mestre i Àlex Pocino faran una xerrada sobre aquests fets, el dimecres 18 de gener, a les 19 h, a la sala J.V. Foix, de la Casa Orlandai.


Jesús Mestre explicarà com era llavors la vila de Sarrià , i de la importància que tenia la Milícia Nacional de l'època, que va tenir una participació en la batalla de Sarrià.


L'Àlex Pocino, que ha fet una recerca sobre el tema i ha publicat l'article: Culto a los mártires republicanos y lucha por el espacio público en la Barcelona de la Restauración Borbónica: la conmemoración republicana de los mártires de Sarrià (1875-1910), exposarà el marc general del conflicte i concretament dels fets de Sarrià de l'11 i 12 de gener de 1874. També dels homenatges que, a partir d'aquell moment, es van fer als "màrtirs de Sarrià".


Organitza: Taller d'Història de Sarrià






bottom of page